Vad vi gör

Vi odlar grönsaker till husbehov på en vanligt, kanske lite större, villatomt med lantligt läge. Får vi något över så säljer vi eller byter mot annat användbart.

Bra utdelning på den här chiliplantan hos Profun Eko Grönt

Det började med en chili…

Vi har bott länge på samma fläck. I början bestod trädgårdsarbetet av att såga ner, gräva upp och jämna till. Trädgården var som en avancerad hela-havet-stormar-bana när vi flyttade in.

Sen gick vi in i fasen – lättskött trädgård. Nu skulle trädgårdens planteringar bestå av perenner och gräsmattan skulle vara lättklippt utan massa buskar att runda.

Det fanns ett litet växthus på tomten och vi odlade lite tomater. Växthuset var fallfärdigt och ruttet, så vi rev det.


Många år senare hade vi startat vårt företag och trädgården blivit rejält misskött.

Men sen hände det några grejer: Vi lade om vårt sätt att äta, blev mer intresserade av var maten kom ifrån och lagade mat från grunden.

Den där chilin dök upp, en present i form av en planta Jamaican Bell. Namnet Sara Bäckmo ramlade över oss. Och hennes tankar kring odling och ekonomin i det hela var tilltalande. Varför inte odla egen mat? Vi betalade ju redan för odlingsytan!


Odlingstunneln - Profun Eko Grönt

Sen fanns det ingen hejd på det hela

Ett gäng pallkragar hade vi redan. Och när vi funderat några varv så insåg vi att det trista delen av trädgården, där vi aldrig var, faktiskt var den bästa platsen för en grönsaksodling.

En odlingstunnel, av tveksam kvalitet, på 18 kvm köptes och sattes upp. Vi struntade i markberedning och körde på som Sara. Bäddar fylldes med allt bös vi hade, i med säckvis av brunnen hästskit och sen toppning med jord från trädgården. Här skulle odlas!